Van kippenweetjes tot kipfiletjes


Excursie Groep 6

Het oog van de juf viel op het lespakket ‘Wizzkip: van kippenweetjes tot kipfiletjes’. 

Een boeiend lespakket over de pluimveehouderij. Leerlingen doen kennis op over een product dat veel kinderen regelmatig binnenkrijgen. Het lespakket geeft de leerlingen een genuanceerd beeld van het welzijn en de gezondheid van de kippen.  Groep 6 is in het onderwerp gedoken en heeft alle lessen in het bijbehorende werkboekje gemaakt. Als afsluiting zijn we onlangs naar Poeliersbedrijf van Hemert in Brakel geweest, dit is het bedrijf van de ouders van Daniëlle, een leerling van groep. We zijn hartelijk welkom geheten door de vader en moeder van Daniëlle.

Het begon met een stukje informatie over kippen en het bedrijf, daarna moesten we allemaal een schort voor en een haarnetje op. We hebben onze handen goed gewassen en gedesinfecteerd en een rondleiding door het hele bedrijf gekregen. In de koelcel was het zo koud dat een aantal kinderen hier niet in zijn gegaan. We keken onze ogen uit bij een soort van kippen lopende band met vier personen: een kip erop, velletje eraf, hup linker filetje eraf en daarna het rechterfiletje. Wilco van Hemert draaide voor ons kipgehakt, war wij allemaal hamburgers van mochten maken. Terwijl wij weer naar boven naar de kantine  gingen voor limonade en een heerlijk worstenbroodje werden onze hamburgers klaargemaakt. De warme hamburgers hebben we meegekregen in een zakje en op school lekker opgegeten.

Poeliersbedrijf van Hemert
Poeliersbedrijf van Hemert is gespecialiseerd in het leveren van verse kip-producten aan slagerijen, poeliers, horeca, enz. Door heel het land worden dagelijks met gekoelde bussen, de bestellingen afgeleverd. Poeliersbedrijf van Hemert betrekt zijn kip al jaren van dezelfde slachterijen in Nederland. Hierdoor weten ze ook goed met wat voor een kwaliteitsproduct ze te maken hebben. Of het nu gaat om de met de hand gefileerde kipfilet of het veelzijdige kipdijfilet alles word nog steeds op ambachtelijke wijze met de hand verwerkt.

Het was een leerzame en geslaagde excursie!

IMG_4979 IMG_4978

Menu