Gastdocenten vertellen over hun beroep op De Walsprong


Vanaf schooljaar 2019-2020

Op een groeiend aantal basisscholen in Nederland krijgen leerlingen van groep zeven en acht wekelijks les van een advocaat, dokter, lasser en honderden andere gastdocenten met inspirerende beroepen. Vanaf volgend schooljaar ook op basisschool De Walsprong in Zaltbommel.

“Wij zijn druk bezig de laatste sponsoring te regelen, maar verwachten na de zomer van start te gaan”, zegt landelijk projectleider Gemma Beij van IMC Basis. Bij IMC Basis krijgen leerlingen twee jaar lang, een dagdeel per week, les van gastdocenten die ze laten ervaren hoe het is om in hun schoenen te staan en in hun vakgebied te werken. Hiermee worden de leerlingen voorbereid op de belangrijkste stap na hun schoolbestaan: werk gaan doen wat bij hen past en waarin zij zich verder kunnen ontwikkelen.

Verschillende niveaus
Bij ieder vakgebied komen beroepen van verschillende opleidingsniveaus aan de orde, van griffier tot rechter van verpleegkundige tot arts. Excursies naar de werkplek van de gastdocenten zijn hierin een belangrijk onderdeel. Leerlingen gaan bijvoorbeeld op bezoek bij de rechtbank, de sterrenwacht, het ziekenhuis, de brandweerkazerne of een ICT-bedrijf.

Jonge leeftijd
“Er achter komen waar je talent ligt en wat bij jou past is al op jonge leeftijd heel belangrijk”, zegt Gemma. “Jongeren moeten al vroeg keuzes maken voor een profiel, over wel of niet Frans laten vallen en voor een vervolgopleiding. Je wilt dat ze die keuzes gemotiveerd en weloverwogen kunnen maken.”

Vacature en sponsors
Al die gastdocenten en bedrijven uit Zaltbommel die de leerlingen komen inspireren moeten wel geregeld worden. Alvast vooruitlopend op de start is er dan ook al een vacature voor een coördinator die dit gaat doen. Ook zijn sponsoren van harte welkom. Meer informatie via www.imcbasis.nl.

(Dit artikel is overgenomen van Het Kontakt)

Facebook

Facebook Volg je ons al op Facebook? Daar vind je allemaal leuke nieuwtjes: Facebook OBS De Walsprong.