Leraren: ‘Wij missen jullie’


tijdens de coronacrisis

Vanaf maandag 16 maart was het zover… alle scholen in Nederland sloten de deuren vanwege het coronavirus. Dat betekende voor leerlingen, leerkrachten en ouders “even” schakelen, zo ook bij OBS De Walsprong. Laptops, telefoons en snappets maken sindsdien overuren. Het gaat boven verwachting goed.

Afwisseling in thuiswerk
Wie denkt dat thuis leren saai is, vergist zich. De afwisseling is groot. Eens per week brengen de leerkrachten tasjes met nieuw huiswerk rond voor de leerlingen. Ook wordt dan het gemaakte huiswerk opgehaald. Daarnaast hebben leerlingen een snappet thuis. Snappet is een digitaal onderwijsplatform waarmee de kinderen op een eigen tablet in eigen tempo de lesstof verwerken. De leerkracht zet instructiefilmpjes klaar, zodat de kinderen aan de slag kunnen. De resultaten worden online door de leerkracht gevolgd en deze biedt hulp aan waar nodig. Daarnaast worden verschillende leuke voorlees- en dansfilmpjes gedeeld voor beweging en ontspanning, opgenomen door leerkrachten zelf.

Ook leraren werken thuis
Leraren werken ook thuis en dat is goed te doen. Eens per week komt het team op school bij elkaar om bij te praten en dat gebeurt natuurlijk op gepaste afstand. De week wordt geëvalueerd, knelpunten worden besproken en ideeën worden met elkaar gedeeld. Ook is er oog voor de  kinderen die extra aandacht of werk nodig hebben. Directeur Joep de Boer vindt het fijn om zijn medewerkers eens per week te zien en vertelt: “We zijn heel creatief en goed in omdenken en hebben deze uitdaging met beide handen aangegrepen. Ik ben dan ook SUPER trots op de flexibiliteit van alle leerkrachten, onze hardwerkende leerlingen en de hulpvaardige ouders. Zij laten met z’n allen zien dat thuis naar school gaan heel goed kan.” De situatie vraagt desondanks veel veerkracht van ouders, kinderen en leerkrachten. Joep vult aan: “Mijn bewondering gaat uit naar leerkrachten die zelf ook nog jonge kinderen thuis hebben rondlopen. Zij hebben een dubbelrol. Enerzijds moeten ze vanuit huis de kinderen uit de klas begeleiden, anderzijds moeten ze hun eigen kinderen als ouder begeleiden met het huiswerk. Dat vraagt om veel kunst- en vliegwerk.”

Persoonlijk contact
Naast het persoonlijke contact aan de deur eens per week, wordt er veel gebruik gemaakt van beeldbellen. De school vindt het belangrijk om geregeld in contact te blijven met de kinderen. Aan de gezichten kun je vaak goed zien hoe het met ze gaat. En hoe leuk is het dat jouw juf via beeldbellen even in jouw kamer is? Via de speciale schoolapp Parro kunnen ouders direct communiceren en vragen stellen aan de leerkracht. Daar wordt dan ook intensief gebruik van gemaakt.

Diverse samenwerkingen
Aan gezinnen die thuis geen computer hebben wordt ook gedacht. Jeugdeducatiefonds heeft 25 laptops aan De Walsprong gedoneerd. Deze zijn door school gereed gemaakt voor gebruik en worden deze week uitgeleend aan gezinnen die thuis zonder zitten. De Boer is zeer content met deze donatie en vertelt over andere belangrijke samenwerkingen: “Buurtzorg Jong onderhoudt het contact met de kinderen van onze school die het thuis wat moeilijker hebben. We houden samen vinger aan de pols. En kinderen die niet thuis kunnen blijven, omdat ouders buiten de deur moeten werken of een vitaal beroep hebben, worden opgevangen en begeleid door Kanteel Kinderopvang in brede school De Waluwe. Het is heel fijn dat deze samenwerkingen er zijn, samen staan we sterk.”

Facebook

Facebook Volg je ons al op Facebook? Daar vind je allemaal leuke nieuwtjes: Facebook OBS De Walsprong.